Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

ÖSYM ALES Çıkmış Sorular PDF İndir (2006 - 2021 Tüm Yıllar)

ALES Çıkmış Sorular PDF

ÖSYM ALES Çıkmış Sorular PDF İndir (2006 - 2021 Tüm Yıllar)

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı veya bilinen kısa adıyla ALES; akademik kariyer yapmak isteyenlerin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. ÖSYM tarafından yılda 3 defa yapılan bu sınav, yüksek seçiciliği ile dikkatleri çeker. Dolayısıyla adayların sınavda başarılı olabilmesi için doğru ve planlı bir şekilde sınava hazırlanması gerekir. ALES çıkmış sorular bu süreçte büyük bir öneme sahiptir. ALES’e ilişkin genel detayları sizler için derledik.

ALES çıkmış sorular ve tüm cevap anahtarlarını PDF şeklinde sizler için derledik. Tüm yıllar ve indirme linkleri yazımızda.

 

ALES’e Genel Bakış

ALES, yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyenlerin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Üniversitelerdeki akademik kadrolara girmek isteyen adaylardan istenen puan türlerinden biridir. Bu puan ne kadar yüksek olursa, adayların istedikleri kadrolara girme olasılığı da o kadar yüksek olur.

ALES, Türkiye’de yapılan diğer sınavlardan daha farklı bir yapıya sahiptir. Diğer sınavlarda bilgi ağırlıklı bir durum varken, burada ise mantıksal düşünme daha ön plandadır. Ancak her ne kadar yoğun bilgi gerektirmese de, soru tarzlarını bilmeyenler için zor bir sınav olduğu ifade edilebilir.

Daha önce 4 bölümden oluşan sınav, yakın zamanda gerçekleştirilen değişiklikle artık 2 bölüm üzerinden yapılmaktadır. Bunlar; sayısal ve sözel bölümlerdir. Sınav toplam 100 sorudan oluşmakta ve bunun yarısı sayısal, diğer yarısı da sözel bölümden çıkmaktadır.

Sayısal bölümde matematiksel ilişkilerden yararlanma, problem çözme, geometri gibi konulardan sorular gelmektedir. Bu sorular ile adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, akıl yürütme ve yorumlama gibi becerilerinin ölçülmesi hedeflenmektedir. Sözel kısımda ise cümlede anlam, sözcükte anlam, düşüncenin akışını bozan ifadeyi bulma gibi konular ağırlıklıdır.

 

ALES Çıkmış Sorular ve Cevap Anahtarları

ALES, diğer sınavlara kıyasla daha farklı soru tiplerine sahiptir. Bu sorulara aşina olmayanlar için sınav biraz zorlayıcı olabilir. Dolayısıyla sınava hazırlık sürecinde ÖSYM ALES çıkmış sorular büyük bir önem taşımaktadır. Bu soruları çözerek, hem soru tipleri tanınacak, hem de bunların hangi yöntemle çözüldükleri görülecektir.

ALES Çıkmış Sorular PDF

2021 ALES/1

2021 ALES/2

2021 ALES/3

2020 ALES/1

2020 ALES/2

-

2019 ALES/1

2019 ALES/2

2019 ALES/3

2018 ALES/1

2018 ALES/2

2018 ALES/3

2017 ALES/1 (İlkbahar)

2017 ALES/2 (Sonbahar)

-

2016 ALES/1 (İlkbahar)

2016 ALES/2 (Sonbahar)

-

2015 ALES/1 (İlkbahar)

2015 ALES/2 (Sonbahar)

-

2014 ALES/1 (İlkbahar)

2014 ALES/2 (Sonbahar)

-

2013 ALES/1 (İlkbahar)

2013 ALES/2 (Sonbahar)

-

2012 ALES/1 (İlkbahar)

2012 ALES/2 (Sonbahar)

-

2011 ALES/1 (İlkbahar)

2011 ALES/2 (Sonbahar)

-

2010 ALES/1 (İlkbahar)

2010 ALES/2 (Sonbahar)

-

2009 ALES/1 (İlkbahar)

2009 ALES/2 (Sonbahar)

-

2008 ALES Sayısal 1

(İlkbahar)

&

2008 ALES Sayısal 2 (İlkbahar)

 

Sayısal 1 ve 2 Cevap Anahtarları

 

----------------

 

2008 ALES Sözel Testi (İlkbahar)

 

Sözel Cevap Anahtarı

2008 ALES Sayısal Testi (Sonbahar)

&

2008 ALES Sözel Testi (Sonbahar)

 

Sayısal ve Sözel Testi Cevap Anahtarları

-

2007 ALES Sayısal 1 (İlkbahar)

&

2007 ALES Sayısal 2  (İlkbahar)

 

Sayısal 1 ve 2 Cevap Anahtarları

 

----------------

 

2007 ALES Sözel Testi (İlkbahar)

 

Sözel Cevap Anahtarı

2007 ALES Sayısal 1 (Sonbahar)

&

2007 ALES Sayısal 2  (Sonbahar)

 

Sayısal 1 ve 2 Cevap Anahtarları

 

----------------

 

2007 ALES Sözel Testi (Sonbahar)

 

Sözel Cevap Anahtarı

-

2006 LES (Lisansüstü Eğitimi Sınavı) Mayıs Dönemi Sayısal Testi

&

Cevap Anahtarı

 

------------

 

2006 LES (Lisansüstü Eğitimi Sınavı) Mayıs Dönemi Sözel Testi

&

Cevap Anahtarı

 

2006 LES (Lisansüstü Eğitimi Sınavı) Aralık Dönemi Sayısal Testi

&

Cevap Anahtarı

 

------------

 

2006 LES (Lisansüstü Eğitimi Sınavı) Aralık Dönemi Sözel Testi

&

Cevap Anahtarı

 

-

Kaynak: sorularvecevaplar.com

Çıkmış soruların sınava yakın bir zamanda çözülmesi tavsiye edilir. Ancak zamanı olanların sınavdan sadece bir defa değil, farklı zamanlarda birkaç defa bu soruları incelemesi yararlı olacaktır. Böylece soru kalıpları, buradaki yanıltıcılar, soruluş biçimleri daha etkili ve net bir şekilde öğrenilir. İlgili durum ise sınava hazırlık sürecinde adaylara ciddi katkı sağlar. Ayrıca yanlışlar incelenerek hangi konularda eksiklerin olduğu da görülür.

NOT: Daha önceki yıllarda yapılan sınavların bütün soruları yayınlanmaktaydı. Ancak 2019 yılından başlayarak artık sınav sorularının sadece %10’luk bölümü yayınlanıyor. Dolayısıyla son 3 yılın sorularını incelerken bunlarda eksiklik görmeniz normal. Bu durum, ÖSYM’nin soruları eksik yayınlamasıyla ilgilidir.

İlginizi Çekebilir: Birden Fazla PDF'yi Tek Sayfada Birleştirme Nasıl Yapılır?

 

ALES Konular ve Soru Dağılımı

ALES, ciddi bir hazırlık gerektirir. Bu süreçte adayların hangi konulardan sorumlu olduklarını bilmeleri, doğru bir planlama yapmalarına katkı sağlayacaktır. Nihayetinde diğer sınavlardan farklı bir yapıda olması ve lisans eğitiminden sonra gerçekleştirilmesi, bu sınavda çıkacak konulara aşina olunmamasına neden olacaktır. Sınava hazırlanmaya başlamadan önce çıkacak konuları detaylı olarak incelemeli ve planınızı da ona göre yapmalısınız.

Buradaki bir diğer önemli nokta ise konulardan çıkan soru sayısı ile ilgilidir. Adayların sorumlu olduğu her konudan eşit sayıda soru çıkmamaktadır. Bazı konulardan gelen soru sayısı nispeten daha fazladır. Planlama yaparken bu tür konulara daha fazla önem verilmesi, size önemli bir avantaj sağlayacaktır. Bu sınavda sorumlu olduğunuz konular ve geçmiş yıllarda yapılan sınavlardaki soru dağılımlarını aşağıda yer alan tablolardan detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

ALES DERS KONULARI

MATEMATİK

GEOMETRİ

SAYISAL MANTIK

MANTIKSAL AKIL YÜRÜTME

TÜRKÇE

Temel KavramlarDoğruda AçılarGrafik YorumlamaŞifreleme, Şifre ÇözümlemeSözcükte Anlam
ÇözümlemeÜçgende AçılarTablo OkumaSözel Akıl YürütmeCümlede Anlama
Bölme ve BölünebilmeÜçgende Uzunluk ve AlanŞekil YetenekSözel Zekaya Dayalı Problem ÇözmeAnlatım Biçimleri
Asal ÇarpanlarÜçgende AçıortaySayı Dizileri

-

Paragraf
Ebob - EkokKenarortayMantıksal Muhakeme Problemleri

-

Anlatım Bozuklukları
Rasyonel SayılarBenzerlik

-

-

-

Sıralama, Basit EşitsizliklerDörtgenler

-

-

-

Mutlak DeğerÇember ve Daire

-

-

-

ÖzdeşliklerAnalitik Geometri

-

-

-

Çarpanlara AyırmaKatı Cisimler

-

-

-

Üslü Sayılar

-

-

-

-

Köklü Sayılar

-

-

-

-

Denklemler

-

-

-

-

Oran-Orantı

-

-

-

-

Sayı ve Kesir Problemleri

-

-

-

-

Yaş Problemleri

-

-

-

-

İşçi ve Havuz Problemleri

-

-

-

-

Hareket Problemleri

-

-

-

-

Yüzde, Kar-Zarar

-

-

-

-

Faiz Problemleri

-

-

-

-

Karışım Problemleri

-

-

-

-

Kümeler

-

-

-

-

İşlem

-

-

-

-

Saymanın Temel İlkesi

-

-

-

-

Olasılık

-

-

-

-

Kaynak: ogretmentercihim.com

 

ALES MATEMATİK SORU DAĞILIMI

Doğal Sayı - Tam Sayı 

1-2 

Faktöriyel 

1

Bölme

1-2 

Bölünebilme Kuralları 

1

Rasyonel Sayılar 

2-3

Eşitsizlik 

1

Mutlak Değer 

2-3  

Üslü Sayılar 

2-3 

Köklü Sayılar 

Çarpanlara Ayırma

1

Oran - Orantı 

2-4 

Problemler 

12

Kümeler

1-2

İşlem - Modüler Aritmetik 

1

Permütasyon - Kombinasyon - Olasılık 

2-3 

Tablo - Grafik Yorumlama 

6

Sayısal Mantık 

14-15

Geometri 

10-12

 

ALES TÜRKÇE SORU DAĞILIMI

Sözcükte Anlam 

1-2

Cümlenin Anlam ve Yorumu 

3-4

Paragraf (Konu Ana Düşünce) 

35-40

Sözel Mantık 

8-10

Kaynak: remzihoca.com

 

ALES Sınavına Nasıl Çalışılır?

ALES çalışmaya başlamadan önce gireceğiniz bu sınavı çok iyi tanımanız gerekir. Eğitim hayatınız boyunca girdiğiniz liselere giriş ve üniversitelere giriş sınavlarına kıyasla daha farklı bir yapıdadır. Burada hangi konulardan sorumlu olduğunuzu, hangi konularda iyi olduğunuzu bilerek çalışmaya başlamanız, size ciddi avantajlar kazandıracaktır.

Hangi konulardan soruların geldiği belli olduğu için öncelikle bunları incelemeli ve eksik olduğunuz konulara ağırlık vermelisiniz. Ancak iyi bildiğiniz konuları da mutlaka tekrar etmeli ve bilgilerinizi pekiştirmelisiniz.

Çalışma sürecinde farklı kaynaklardan yararlanmanız gerekir. Bu süreçte kendinize küçük notlar çıkarın ve daha sonraki süreçlerde bu kısa notları tekrar edin. Böylece bilgileriniz kalıcı hale dönüşecek ve soru çözümünde size önemli katkı sağlayacaktır.

ALES, direkt bilgiyi ölçen bir sınav değildir. Soruların çözümünde mantık kullanımı ve yorumlama gerekir. Bu yüzden soruları çözmeye başlamadan önce tamamını dikkatli bir şekilde okuyun ve ifade edilenleri tam olarak kavradıktan sonra çözüme geçin. Çözüm için bazı basit çizimler yapabilir ve çözümleri daha kolay hale getirebilirsiniz.

Konuları bitirdikten sonra çalışmayı bırakmayın ve soru çözümü aşamasına geçin. Bol bol deneme çözün ve bunu adeta sınavdaymışsınız gibi yapın. Yani çözüm sırasında ara vermeyin. Böylece sınav deneyimine benzer bir deneyim yaşayacak ve zihninizi hazırlamış olacaksınız.

ALES çıkmış sorular, bu süreçteki en önemli kaynaklardan biridir. Geçmiş yıllarda çıkan soruları mutlaka çözün. Kendinizin hangi seviyede olduğunuzu bu sayede net bir şekilde görmüş olacak ve konu eksiklerinizi fark edeceksiniz.

Deneme veya çıkmış soruları çözdükten ve cevapları kontrol ettikten sonra yanlışlarınıza odaklanın. Neden yanlış yaptığınızı, hatanın nereden kaynaklandığını fark edin. Böylece yeni bilgiler öğrenecek ve eksiklerinizi giderme imkânı yakalayacaksınız.

Çalışma sürecinizin planlı olması kadar devamlı olması da gerekir. Bu süreçte disiplini kesinlikle elden bırakmayın ve oluşturduğunuz plana sadık kalın. Düzenli ve planlı çalışarak bu sınavdan istediğiniz sonucu rahatlıkla alabilirsiniz.

Sınava yakın zamana kadar sadık kaldığınız programınızın son dönemlerini bol soru çözümü ile geçirin. Son günlerde uyku düzeninizi ayarlayın ve sınav günüde yapacağınız gibi erken kalkmaya vücudunuzu alıştırın. Hafif bir kahvaltı yaparak sınava gitmeye özen gösterin. Ayrıca sınava gitmeden önce aşırı su içmekten kaçının.

İlginizi Çekebilir: En İyi 12 PDF Sayfa Düzenleme Programı (Ücretsiz & Online)

 

ALES Puan Hesaplama

ALES, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşur. Her bölümden 50’şer soru çıkar. Toplam 100 sorudan oluşan bu sınav için adaylara 150 dakika süre verilir. Biri ilkbahar dönemi, diğer ikisi ise sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 veya 3 defa sınav yapılır. Sınavda alınan puan, 5 yıl geçerli kabul edilir. Bu ön bilgilerin ardından sınav puanının nasıl hesaplanacağına geçelim.

Puan hesaplaması yaparken, puan türleri dikkate alınmalıdır. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanlarının hesaplanmasında farklı katsayılar kullanılır. Puanlarınızı, aşağıda yer alan tablodaki bilgilere göre kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

Test Türü

Sayısal

Sözel

Eşit Ağırlık

1 Sayısal Neti0,8 puan0,25 puan0,5 puan
1 Sözel Neti0,4 puan1 puan0,75 puan

Kaynak: unirehberi.com

Puan hesaplaması sırasında kullanılan değerler bu şekildedir. Ancak bunun yanında standart sapmanın olduğu da unutulmamalıdır. Standart sapmaya bağlı olarak küçük farklılıklar meydana gelebilmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

ALES hakkında sık sorulan sorular ve bunların cevapları aşağıda yer almaktadır.

· ALES kaç sorudur?

50’si sayısal, 50’si sözel olmak üzere adaylara toplam 100 soru sorulur.

· ALES kaç dakika?

Adaylara toplam 150 dakika süre verilmektedir.

· ALES kaç bölümden oluşur?

ALES, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşan bir sınavdır.

· ALES için ne kadar ücret ödenir?

Sınav ücreti olarak 120 TL ödenmesi gerekir. Geç başvuru ücreti ise 180 TL olarak belirlenmiştir.

· ALES puanı kaç yıl geçerlidir?

2017 yılından sonra yapılan sınavların geçerlilik süresi 5 yıldır.

· ALES puanı nasıl hesaplanır?

Yukarıda yer alan tablodaki bilgileri kullanarak puan hesaplaması yapılır.

· ALES yılda kaç kere yapılır?

Biri ilkbaharda, ikisi sonbaharda olmak üzere yılda 2 veya 3 defa ALES yapılır.

· ALES’e kaç defa girilebilir?

Bu konuda herhangi bir sınırlar bulunmamaktadır. Adaylar, istedikleri kadar sınava girebilir.

İlginizi Çekebilir: En Ucuz Çıktı Nereden Alınır? (İşte Bakmanız Gereken Yerler)

 

ALES Sınavı Çıktılarınızı BuradanBastir ile Edinin

ALES, farklı yapısı nedeniyle özenli çalışmayı gerektiren bir sınavdır. Bu sınava hazırlanırken online ortamlar yerine kağıt ve kaleme dokunmak daha yararlı olacak ve bilgilerin daha kalıcı olması sağlanacaktır. ALES çıkmış sorular PDF dosyasının çıktısı alınarak çözülebilir. Ayrıca dijital ortamdaki diğer notların ve soruların çıktısı da benzer şekilde alınabilir.

Bu süreçteki çıktı ihtiyaçlarınızı kaliteli ve ekonomik olarak karşılamak için buradanbastir.com adresini tercih edebilirsiniz. Çıktılarınızı kısa bir süre içinde hazırlıyor, isteğinize bağlı olarak tel spiralle kitaplaştırıyor ve bu şekilde sizlere en kısa sürede teslim ediyoruz. Siz de çıktılarınızın en kaliteli şekilde kapınıza kadar teslim edilmesini istiyorsanız hemen sipariş oluşturun.

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler