Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

Autocad Ölçekli Çıktı Alma (Yardımcı Olabilecek Tavsiyeler)

Ucuz autocad çıktısı nasıl ve nerelerden alınır?

Autocad Ölçekli Çıktı Alma (Yardımcı Olabilecek Tavsiyeler)

Autocad, mimarlık ve mühendislik gibi tasarım gerektiren alanlarda kullanılan bir programdır. Bu program ile çalışanlar için çıktı alma konusu büyük bir öneme sahiptir. Program ile çizilen projelerin doğru şekilde uygulanabilmesi için çıktıların düzgün şekilde bastırılması gerekiyor. Peki, Autocad ölçekli çıktı nasıl alınır? Bu sorunun cevabını tam olarak anlamak için öncelik Autocad ile neler yapılır, bu program ne işe yarar soruların cevaplarıyla başlayalım.

 

Autocad Programı ile Neler Yapılabilir?

Autocad, ABD’li yazılım şirketi olan Autodesk tarafından ilk defa 1980 yılında kullanıma sunulmuştur. Vektör tabanlı olan bu yazılım ile nesnelerin iki ve üç boyutlu çizimleri yapılabilmektedir. Mimari, makine, otomasyon, eğlence ve medya gibi çok farklı sektörlerde programın farklı sürümleri kullanılmaktadır.

Hangi Alanlarda Kullanılır?

Autocad, sahip olduğu özellikler nedeniyle birçok alanda kullanılıyor. Bu alanlardan öne çıkanlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

o   Mimarlık

Tasarım denildiğinde ilk akla gelen mesleklerden olan mimarların öncelikli tercihlerinden birisi bu yazılımdır. İnşaat proje çizimleri başta olmak üzere mimarlar farklı amaçlar için ilgili yazılımı kullanmaktadır. Projenin kaç katlı olacağı, arazi üzerine nasıl inşa edileceği, büyüklüğünün ne kadar olacağı gibi detayların ayrıntılı olarak tasarlanmasına imkân verir. Mimarlık alanında proje hazırlamanın en kolay yollarından biri olan Autocad, aynı zamanda hata payını da minimum seviyeye indirir.

o   Endüstriyel Tasarım

Endüstriyel tasarım alanında yapılacak çizimlerde Autocad, öne çıkan programlardandır. Tasarlanacak olan ürünün en ince detayları, yazılım sayesinde sorunsuz ve kolay bir şekilde çizilebilir. Tasarımcının hayalindeki ürünün, bire bir dijital ortama aktarılmasına imkân verir. Telefon, lamba veya benzeri ürünlerin çizilmesinde kullanılır.

o   Makine Sektörü

Makine sektöründe kullanımı son derece yaygın olan bir yazılımdır. Üretim alanındaki teknik çizimlerin gerçekleştirilmesi noktasında mühendislerin ve tasarımcıların işlerini ciddi anlamda kolaylaştırır. Üretilmek istenen makinenin şablonlarının ve teknik çiziminin çıkarılmasını sağlar. Böylece üretim aşamasında ortaya çıkması muhtemel teknik hatalara ilişkin riskler minimize edilmiş olunur.

o   Elektrik ve Elektronik

Elektrik ve elektronik alanında yoğun olarak kullanılan Autocad, özellikle akım yolu şemalarının oluşturulması ve buna bağlı diğer detayların tasarlanmasında etkili sonuçlar veriyor. Hata riskini ciddi anlamda düşürmesi ve tasarımların kolay şekilde çizilmesini sağlaması, bu alanda sağladığı önemli avantajlardandır.

o   Mobilya

Tasarımın büyük öneme sahip olduğu alanlardan birisi de hiç şüphesiz mobilya dekorasyonudur. Özellikle son dönemlerde bu alanda Autocad daha yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır. Teknik çizimlerin detaylandırılması, çizimlerin kolay ve istenildiği gibi yapılması, görsel açıdan ürünlerin daha geniş bir yelpazeye sahip olması gibi özellikleri ile dikkat çeker.

İlginizi Çekebilir: Fotokopi Merkezlerinden veya Evden Daha Ucuza Nasıl Baskı Yapılır?

 

Autocad Ölçek Birimleri

Mühendislik ve mimarlık bölümünde öğrenim gören öğrenciler için Autocad büyük bir öneme sahiptir. Bu program, ilgili bölümlerde yoğun olarak kullanılır. İlgili yazılımın özellikleri ve kullanım kolaylığı, tercih edilmesinin en önemli nedenlerindendir. Ancak Autocad ölçekli çıktı almak, öğrencileri zaman zaman zorlayan bir konu olarak dikkat çeker.

Autocad, kullanıcılarına milimetre ve inç olmak üzere farklı uzunluk ölçü birimleri ile çizim yapma imkânı verir. Ülkemizde yaygın olan birim metre olduğu için öğrencilerin önemli kısmı çizimlerini milimetrik düzlemde gerçekleştirir.

Böyle bir düzlemde her 1 birim, 1 mm olarak kabul edilir. Ancak öğrencilerin önemli kısmı çizimlerini, 1 birimin 1 cm veya 1 m olduğunu kabul ederek yapar. İşte bu aşamadan sonra Autocad çıktı alma sorunu başlar.

Dijital ortamda hazırlanan çizimlerin çıktılarının doğru olarak alınması büyük bir öneme sahiptir. Eğer bu noktada hatalar yapılır ve çıktılar sorunsuz olarak alınamazsa istenilen sonuca da ulaşılamayacaktır. Bu karışıklığı önlemek adına aşağıdaki autocad ölçek birim tablosunun çıktısını alabilirsiniz.

Autocad Ölçek Birim Tablosu

 

mm cinsinden

cm cinsinden

m cinsinden

1 mm

units

1 mm

units

1 mm

units

1/10110111001
1/2012012501
1/5015015201
1/1001100110101
1/200120012051
1/500150015021
1/100011000110011
1/200012000120012

 

Autocad Çıktı Almanın Püf Noktası

Komutlar üzerine kurulu bir program olan Autocad, çıktı konusunda da yine komutlarla işlem yapılmasını gerektiriyor. Çıktı almak için Autocad çıktı alma komutu olan Plot kullanılır ve böylece yapılan çizimin çıktısı alınır. Ancak işlem, maalesef sanıldığı kadar basit değil.

Ctrl + P yaparak direkt çıktı alacağınızı düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İşlem sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar vardır. Bunlara dikkat etmediğiniz takdirde, sorunsuz ve düzgün bir çıktı almanız mümkün olmayacaktır.

Kaynak: tazemuhendis.com

Autocad’de çıktı alabilmek için izlenen farklı yollar vardır. Ancak oluşturulan çizimin öncelikle PDF formatında kaydedilmesi, sonrasında çıktının alınması, bu yolların en basitlerinden biridir.

Çiziminizi PDF formatına getirdikten sonra bir flash belleğe atarak çıktısını bastırabilirsiniz. Üstelik çizimin PDF formatında olması, USB belleğinizde sürekli AutoCAD formatını taşımanıza da gerek bırakmayacaktır.

Autocad çıktı alma için izlemeniz gereken adımlar genel olarak şu şekildedir:

  • Ctrl + P kombinasyonu ile yazdırma ekranına geçiş yapılır. Bu ekranı açmak için Ctrl + P dışında Plot ve Print komutlarını da kullanabilirsiniz. Ayrıca ekranın sol üst köşesinde yer alan AutoCAD simgesine tıkladıktan sonra açılan pencerelerden Print butonunu kullanabilirsiniz.
  • Yazdırma ekranı açıldıktan sonra düzenlemeniz gereken bazı ayarlar var. İlk olarak çiziminizi hangi formatta kaydetmeniz gerektiğini seçmeniz gerekiyor. Bunun için Printer/plotter başlığı altındaki Name bölümünden gerekli değişikliği yapabilirsiniz. Bu bölümden AutoCAD PDF (High Quality Print) seçeneğini tercih edebilirsiniz.
  • Daha sonra Paper size bölümünde kağıt boyutu seçilmelidir. A3, A4 ve A5 gibi seçeneklerden uygun olanı tercih etmelisiniz. İnşaat projeleri için genellikle A3 boyutunda kağıtlar tercih edilmektedir.
  • Bu basit adımların ardından yazdırılacak alan seçimi yapmanız gerekiyor. Eğer çizimizdeki belli bir bölümü yazdırmak istiyorsanız, Plot area başlığı altında yer alan What to plot kısmından Window seçeneğini seçmelisiniz. Window seçiminden sonra yazdırmak istediğiniz bölümü belirleyebilirsiniz. Eğer yaptığınız çizimi tek bir sayfaya sığacak şekilde yazdırmak istiyorsanız, bu bölümden Window seçeneğinin yerine Extens seçeneğini seçmeniz gerekiyor.
  • Çiziminizin kağıda ortalanması için Plot offset (origin set to printable area) başlığı altındaki Center the plot seçeneğini işaretleyin.
  • Bu seçimlerin ardından pencerenin sok alt köşesinde yer alan OK butonuna basarak çiziminiz PDF formatında kaydedebilirsiniz.

Burada yer alan adımlardan sonra AutoCad üzerinde yaptığınız çizim PDF formatına dönüşmüş olacaktır.

 

Önemli Hatırlatma

Autocad programında yapılan proje çizimlerinde ölçeğinizi kesinlikle 1/1 olarak ayarlamanız gerekiyor. Mimari bir çizim sırasında cm veya mm cinsinden gerçek ölçüleri kullanarak çizimlerinizi yapmalısınız. Gerçek ölçülerin kullanılması, büyük bir önem taşımaktadır. Projeye ilişkin çizimler tamamlandıktan sonra ölçekli çıktı için Plot (Ctrl + P) bölümü kullanılmalıdır.

Mimari bir çalışmada 3+1 bir dairenin planını çizdiğinizi varsayalım. İlk olarak çiziminizi hangi birimi dikkate alarak çizeceğinizi belirlemelisiniz. Cm olarak çizecekseniz, ölçüleri Autocad ekranına cm cinsinden 1/1 olarak girmeniz gerekiyor. Mm olarak çizim yapacaksanız, ölçüleri 1/1 mm olarak girmelisiniz.

 

Autocad Ölçekli Çıktı

Autocad ölçekli çıktı için yukarıda yer alan adımları takip etmelisiniz. Bu adımları tamamladıktan sonra çıktı alma ekranındaki Plot scale başlığına gelmeniz gerekiyor. Buradaki Fit to paper seçeneğinin işaretli olduğunu göreceksiniz. Bu seçenek, çizimin kâğıda otomatik olarak sığdırılması için kullanılır. Eğer çiziminiz belli bir oranda büyütmek veya küçültmek istiyorsanız, buradaki işareti kaldırmalısınız. Böylece istediğiniz ölçeği kolaylıkla seçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Online Baskı Merkezi vs. Fotokopi Merkezi

 

Ucuz Autocad Çıktı Nereden Alınır?

Uzun uğraşlar sonucunda oluşturduğunuz Autocad çizimlerinizin çıktılarını, kaliteli olarak almanız büyük bir öneme sahiptir. Autocad çıktıları genellikle A4 değil daha büyük boyuttaki kâğıtlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla evinizdeki A4 yazıcılar bu ihtiyacınızı pek karşılamayacaktır.

Çıktı nereden alınır diye merak ediyorsanız online baskı merkezi olarak uzun zamandır profesyonel hizmet veren buradanbastir.com, sizin bu alandaki beklenti ve ihtiyaçlarınıza cevap vermektedir. En ucuz renkli çıktı fiyatları en kaliteli şekilde ve çok kısa sürede sizlere ulaşmaktadır.

Çizimlerinizin çıktılarını istediğiniz kalitedeki ve boyuttaki kâğıtlara, bastırabilirsiniz. Üstelik bunun için evinizden çıkmanıza dahi gerek yok. Çıktılarınız, İstanbul içine sadece 2 saatte teslim edilir. Diğer illere ise kargo ile gönderilir. Kaliteli ve sorunsuz baskı hizmetini uygun fiyata almak için ana sayfamızdaki hesaplama aracını mutlaka inceleyin.

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler