IELTS Deneme Sınav Soruları PDF
IELTS, etkileri bakımından öğrencilerin yaşamlarındaki en önemli sınavlardan biridir. Söz konusu sınavdan istenen puanı alabilmek için doğru bir çalışma planı hazırlanmalı ve doğru kaynaklar tercih edilmelidir. Özellikle tercih edilecek soru kaynaklarının sınava uygun formatta olması çok önemlidir. Bu noktadaki ihtiyaçlarınız için IELTS deneme sınav soruları ve örneklerini indirerek, hemen çözmeye başlayabilirsiniz. İlgili deneme sınavına ilişkin linkler, yazımızın devamındadır.
veya açık hali ile International English Language System, İngilizce dil yeterliliklerini tespit etmek için kullanılan bir sınavdır. Uluslararası geçerliliği vardır ve genellikle İngilizcenin kullanıldığı ülkelere yapılan iş ve eğitim başvurularında kullanılır.
Bu sınavın sonucu, kişinin İngilizce seviyesini gösterir. Çalışmak, eğitim almak veya daha farklı bir nedenden dolayı uzun süre kalacak kişilerden IELTS puanı istenir. Puanı, istenen seviye ve üzerinde olanların başvuruları, dil bakımından geçerli kabul edilir. İstenen seviyenin altında puan alanların başvuruları ise direkt olarak reddedilir.
IELTS, Birleşik Krallık Cambridge Üniversitesi, Avustralya ve British Council ortak mülkiyetinde olup, dünya genelinde uygulanır. Ülkemizde ise bu sınav, British Council ve IDP Türkiye kurumlarının organizasyonu ile yapılmaktadır.
ABD, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Kanada ve İrlanda gibi İngilizcenin konuşulduğu gelişmiş ülkelerde çalışmak için yapılan iş başvurularında ve eğitim görmek için yapılan okul başvurularında IELTS puanı istenir. Bahsedilen ülkelerde yer alan profesyonel kurumlar, eğitim ya da iş için başvuru yapanların dil konusunda yeterli olmasını istenir. Bu noktadaki sorgulama ise IELTS puanı ile yapılır.
IELTS, uluslararası geçerliliği üst seviyede olan sınavlardandır. Toplamda 140 ülkeden 10 binden daha fazla kurum, ilgili sınavdan alınan notu kabul etmektedir.
Yeni Zelanda, Kanada ve Avustralya gibi ülkeler, göçmenlik başvurularında dahi istemektedir. Ülkemizde ise Boğaziçi, Bilkent, Yeditepe ve Bilgi gibi üniversiteler, hazırlık sınıfını atlamak isteyenlerden IELTS puanı ister. Bu okulların haricinde THY gibi kurumların da başvurularda bu sınava ilişkin puan istediği bilinmektedir.
Sınav, 4 temel becerinin ölçülmesine yönelik olarak hazırlanır. Bu beceriler; dinleme, okuma, yazma ve konuşma şeklindedir. Görev tabanlı olan bu sınavda 4 bölüm için ayrı değerlendirme yapılır ve sonunda ise bu değerlendirmelerin ortalaması alınır. Her bölüm için değerlendirme 1 ile 9 arasında yapılır.
Sınav kendi içerisinde ikiye ayrılır. Bunlar; Academic ve General şeklindedir. Adından da anlaşılacağı üzere Academic olan, eğitim için İngilizce konuşan ülkelere gideceklerin girecekleri sınavdır. Diğeri ise genel olandır.
Sınav ülkemizdeki sınırlı sayıdaki kentte yapılır. Bunlar; Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa ve Antalya şeklindedir. Ayrıca online olarak da sınava girmek mümkündür. Sınav başvurusu yaparken, nasıl gireceğinizi belirleyebilirsiniz.
4 aşamalı sınavın dinleme bölümü 30 dakika, okuma bölümü 60 dakika, yazma bölümü 60 dakika ve konuşma bölümü ise 11-14 dakikadır. Sınav toplamda 2 saat 45 dakikadır.
IELTS deneme sınavı, kendi içerisinde 4 bölümden meydana gelir. Ancak iki farklı sınav olduğundan ve bazı bölümler ortakken, bazıları farklı olduğundan, bölüm sayısı toplamda 6’dır. Deneme sınavları da bu bölümlere ilişkin sorulardan meydana gelir. İlgili bölümlerin önemli ve bunlarla ilgili deneme sınavları aşağıda yer almaktadır.
Listening, toplamda 40 sorudan meydana gelirken, sınav süresi sadece 30 dakikadır. General ve Academic için tek bir Listening yapılır ve bunlar arasında fark yoktur. Yani her iki sınavdaki ortak bölümlerden biridir.
Bu sınavda adaylara toplam 4 parça dinletilir ve dinletilen her parça için ortalama 10 soru sorulur. Adaylar parçaları sadece bir defa dinleme hakkına sahiptir. Dinleme parçasından sonra sorulacak soruların olduğu kitapçık da adaylara verilir ve adayların sadece 1 dakika sorulara bakmalarına izin verilir.
Dinletilen parçalar monolog ve diyalog şeklindedir. Farklı aksanlara sahip kişilerin diyalogları da dinletilebilir. 30 dakikalık süre sonunda soruların yanıtlanması gerekir. Fiziki yapılan sınava girenlere, cevapları kağıda geçirmeleri için 10 dakika ek süre verilir.
Listening, bu sınavın en önemli bölümleri arasında yer alır. Dinlediğinizi anlamanız ve yorumlamanız gerekir. İngilizcesi yetersiz olan birinin bu bölümü geçebilmesi çok zordur. Zira dinletilen parçalar, akademik monolog, 4 kişilik grubun kendi içlerindeki konuşmaları, gündelik yaşama dair monolog ve iki kişinin arasındaki bir diyalog şeklindedir. Ayrıca farklı kişilerin farklı aksanlarda konuşacak olması da zorlayıcı unsurlar arasında yer alır.
Listening deneme sınavı soruları ve cevapları için aşağıda yer alan linkleri kullanabilirsiniz.
IELTS içerisindeki önemli bölümlerden biridir. Academic Reading, eğitim amaçlı olarak İngilizce konuşan ülkelere gideceklerin girdiği sınavda çıkan bir bölümdür. Sınav toplamda 60 dakikadır ve 3 metin üzerinden adayların 40 soruyu yanıtlaması istenir. Bu sınavdaki temel hedef, adayların ana fikir ile detayları metin içerisinde fark etmesi, yazarın tavrını anlaması ve yapılan tartışmayı analiz etmesidir.
Listening sınavından farklı olarak, cevapların kağıda geçirilmesi için ek süre verilmesi söz konusu değildir. Verilen 60 dakika sonunda sınav tamamen biter.
Sınavda 3 uzun metin vardır. Bunlar; analitik ve söylemsel konulardan olgusal ve betimsel konulara kadar farklı konular olabilir. Genellikle uzmanlık gerektirmeyecek konulardır ve kitap, gazete ya da dergilerden alınan metinlerdir. Metinlerin genel dili, lisans mezunları ile akademik kariyeri hedefleyenlerin rahatlıkla anlayacağı şekildedir.
Metinlerden en az biri mantıklı bir tartışma tarzındadır. Diğerleri ise farklı türlerde olabilir. Metinlerin içerisinde diyagram, tasarım ve grafikler bulunabilir. Yani görsel açıdan zenginleştirilmiş metinlerle karşılaşılması olasıdır.
Sorular, farklı tiptedir. Yani tek tip sorular yoktur. Burada; çoktan seçmeli sorular, bilgileri eşleştirme, başlıkları eşleştirme, özet tamamlama, not tamamlama, bilgileri belirleme, yazarın görüşlerini/iddialarını belirleme, özellikleri eşleştirme, cümle sonlarını eşleştirme, cümle tamamlama, diyagram etiketi tamamlama, kısa cevaplı sorular gibi soru tipleri vardır.
Academic Reading, sınav içerisindeki önemli bölümlerden biri olup, bu bölüme ait deneme sınavına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
General Traning Reading, 40 sorudan oluşur ve adaylara toplam 60 dakika süre verilir. Burada da kağıda geçirme için ek süre verilmesi şeklinde bir uygulama yoktur. Sınav, 3 ana bölümden meydana gelir.
İlk bölüm social survival olarak isimlendirilir. Burada, insanların karşısına gündelik yaşam içerisinde çıkabilecek metinler vardır. Gündelik yaşamda ihtiyaç duyulabilecek ve kullanılacak metinler demek, yanlış olmayacaktır. Reklamlar, duyurular ve zaman tabloları türünden metinler, bu bölüme ilişkin örnek metinler olarak gösterilebilir.
İkinci bölüm work survival olarak adlandırılır. İş yaşamında insanların karşılaşacakları metinler burada ağırlıktadır. Eğitim materyalleri, iş sözleşmeleri ve iş tanımları türünden metinler vardır.
General reading olarak ifade edilen üçüncü bölüm ise ilk bölümlere kıyasla daha karmaşık bir yapıdadır. Bilgilendirici ve tanımlayıcı metinlerin olduğu bu bölüm, dergilerdeki ve gazetelerdeki parçalardan meydana gelir.
Soru tipleri, Academic Reading ile genel olarak aynıdır. O bölümden tek farklı, metinlerin farklı olmasıdır. General Training Reading bölümüne ilişkin deneme sınavlarına, aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Downloadable General Training Reading Sample Tasks |
General Training Reading sample task - Flow Chart Completion (PDF, 40KB) |
General Training Reading sample task - Identifying Information (PDF, 99KB) |
General Training Reading sample task - Matching Information (PDF, 43KB) |
General Training Reading sample task - Matching Features (PDF, 32KB) |
General Training Reading sample task - Matching Headings (PDF, 31KB) |
General Training Reading sample task - Note completion task (PDF, 211KB) |
General Training Reading sample task - Sentence Completion (PDF, 19KB) |
General Training Reading sample task - Short-Answer Questions (PDF, 18KB) |
General Training Reading sample task - Summary completion task (PDF, 202KB) |
General Training Reading sample task - Identifying information (True False Not Given) (PDF, 123KB) |
|
General Training answer sheet |
IELTS Reading answer sheet (PDF, 130KB) |
Academic Writing, toplam 2 sorudan oluşan bir bölümdür. Sorulan soruların cevaplanması için adaylara toplam 60 dakika süre verilir. Adayların sorularla belirlenen konularda deneme veya kompozisyon yazmaları istenir. Bu sınavda toplam 2 task vardır. Bunlar task 1 ve task 2 olarak isimlendirilmiştir:
Academic Writing, eğitim amacıyla İngilizce puanına ihtiyacı olanlara yönelik bir sınavdır. Dolayısıyla ilgili sınava öğrenciler girer. Zor olan bölümlerden biridir ve sınavdan önce bol bol deneme sınavı çözülmesi gerekir. Çözülecek deneme sınavlarını aşağıda yer alan bağlantıları kullanarak indirebilirsiniz.
Downloadable Academic Writing Samples |
Academic Writing sample task 1A (PDF, 257KB) |
Academic Writing sample task 1B (PDF, 411 KB) |
Academic Writing sample task 1C (PDF, 757 KB) |
Academic Writing sample task 2A (PDF, 249KB) |
Academic Writing sample task 2B (PDF, 249KB) |
Academic Writing sample materials and examiner comments (PDF, 4MB) |
|
Academic Writing answer sheets |
IELTS Writing answer sheet task 1 (PDF, 700KB) |
IELTS Writing answer sheet task 2 (PDF, 400KB) |
General Training Writing, 2 bölümden meydana gelir. 2 soruya karşılık metinler oluşturulması talep edilir. Sınavın süresi toplamda 60 dakikadır. Burada da task 1 ve task 2 şeklinde bölümler vardır.
Task 1 bölümünde adaylardan mektup kaleme almaları istenir. Mektubun en az 150 kelimeden meydana gelen bir metin olmasına gerekir. Yazım dili olarak adaylar istediklerini tercih edebilirler. Resmi olmayan, yarı resmi veya resmi dil kullanılarak metin oluşturulabilir. Burada, büyük çoğunlukta, günlük yaşamda insanların karşısına çıkan günlük durumlara ilişkin metinler yer alır.
Task 2 ise adayların en az 250 kelime yazması gereken bölümdür. Tarafsız veya yarı resmi bir dille adaylar kompozisyon yazarlar. Problem, argüman ve bakış açısına dair bilgiler verilir. Bu bölümdeki sorular, genel ilgi alanlarını içerir. Verilen görevlerin eksiksiz olarak tamamlanması önemlidir. General Training Writing bölümü ile ilgili deneme sınavlarına, aşağıda yer alan bağlantıları kullanarak ulaşabilirsiniz.
Downloadable General Training Writing Samples |
General Training Writing sample task 1A (PDF, 40KB) |
General Training Writing sample task 1B (PDF, 470KB) |
General Training Writing sample task 2A (PDF, 11KB) |
General Training Writing sample task 2B (PDF, 11KB) |
General Training Writing sample scripts and examiner comments (PDF, 3MB) |
General Writing Answer sheets |
IELTS Writing Answer sheet task 1 (PDF, 700KB) |
IELTS Writing Answer sheet task 2 (PDF, 400KB) |
|
General Training Writing sample script |
General Training Writing sample script ;(PDF, 869KB) |
Speaking sınavı, sertifikalı bir görevli ile yapılan konuşma şeklindedir. Gerçek yaşam durumuna yakındır ve etkileşim üst seviyededir. Sınav toplamda 11-14 dakika arası sürer ve 3 farklı bölümden meydana gelir.
Speaking, diğer sınav bölümlerinden farklı bir tarihte yapılır. Genellikle diğer sınavlardan 7 gün önce veya 7 gün sonra sınav yapılır.
Speaking deneme sınavı örneklerine aşağıdaki bağlantılar üzerinden ulaşabilirsiniz.
Downloadable Speaking Sample Tasks |
Part 1: |
Speaking sample task part 1 – Prompt (PDF, 21KB) |
Speaking sample task part 1 – Recording (MP3, 631KB) |
Speaking sample task part 1 – Transcript (PDF, 12KB) |
Part 2: |
Speaking sample task part 2 – Prompt (PDF, 20KB) |
Speaking sample task part 2 – Recording (MP3, 762KB) |
Speaking sample task part 2 – Transcript (PDF,11KB) |
Part 3: |
Speaking sample task part 3 – Prompt (PDF, 18KB) |
Speaking sample task part 3 – Recording (MP3, 1.2MB) |
Speaking sample task part 3 – Transcript (PDF, 13KB) |
İlginizi Çekebilir: En Ucuz Çıktı Nereden Alınır? (İşte Bakmanız Gereken Yerler)
IELTS, sonuçları itibariyle son derece önemli bir sınavdır. Bu yüzden sınava en iyi şekilde hazırlanmak gerekir. Bunun yanında sınavın püf noktalarını ve bazı sınav tüyolarını da bilmek gerekir. Sınavın her bölümü için dikkate alınması gereken tüyolar şu şekildedir:
Listening sınavından istediğiniz başarıyı elde etmek için dikkate almanız gereken hususlar şu şekildedir:
Reading sınavından istediğiniz başarıyı elde etmek için dikkate alabileceğiniz tüyolar şunlardır:
Writing bölümü, zorlayıcı olabilmektedir. Bu zorlukları aşmak için dikkate almanız gereken tüyolar şu şekildedir:
Speaking bölümü için dikkate almanız gereken tüyolar şunlardır:
İlginizi Çekebilir: Online Baskı - Fotokopi merkezlerinden veya evden daha ucuza nasıl baskı yapılır?
IELTS, 9 üzerinden değerlendirilen bir sınavdır. Değerlendirme, her bölüm için ayrı yapılır ve daha sonra tüm puanların ortalaması alınır. Böylece sınavdan almış olduğunuz puan bulunur. Soruların tamamını doğru yapmanız durumunda 9 tam puan alırsınız. Yapacağınız doğru sayısına göre alacağınız puanı bilmek, planlama yapmak açısından önemlidir. Reading ve Listening bölümleri için yapacağınız doğru sayısına karşılık olacak alacağınız puanları, aşağıdaki tabloyu inceleyen görebilirsiniz.
Reading Doğru Sayısı | Listening Doğru Sayısı | Band Score |
40-39 | 40 | 9 |
38-37 | 39-38 | 8.5 |
36-35 | 37-35 | 8 |
34-33 | 34-33 | 7.5 |
32-30 | 32-30 | 7 |
29-27 | 29-27 | 6.5 |
26-23 | 26-23 | 6 |
22-19 | 22-20 | 5.5 |
18-15 | 19-16 | 5 |
14-13 | 15-14 | 4.5 |
12-10 | 13-12 | 4 |
9-8 | 11-10 | 3.5 |
7-6 | 9-8 | 3 |
5-4 | 7-6 | 2.5 |
Kaynak: https://www.londonvizyon.com/ielts/
IELTS ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin cevaplar şu şekildedir:
2012 yılında YÖK tarafından yapılan duyuru ile IELTS sınavının kamu kurumlarında geçerliliği olmadığı bildirilmiştir.
Evet, YDS ile denkliği vardır.
İsteyen herkes bu sınava girebilir.
Amerika ve AB ülkeleri hem TOEFL hem de IELTS puanını kabul etmektedir. Ancak İngiltere, sadece IELTS puanını kabul etmektedir. İngiltere’deki bir kuruma veya okula gidecekseniz, IELTS puanına ihtiyacınız olacaktır.
Türkiye’den bu sınava online ortamda başvuru yapabilirsiniz. Gireceğiniz sınav türüne göre farklı başvuru linkleri vardır.
Normal IELTS için: https://www.idp.com/turkey/ielts/bookyourtest/istanbul/istanbultestdetails
UKVI IELTS için ise: https://www.idp.com/turkey/ielts/bookyourtest/istanbul/istanbulukvi adreslerinden başvuru yapabilirsiniz.
IELTS sınav ücreti Temmuz 2022 itibariyle 2.400 TL’dir.
UKVI IELTS, güvenlik bakımından daha sıkı tedbirlerin alındığı sınavdır. Burada gözetmenlerin yanında kameralar da kayıttadır. Geçerlilik ve soru bakımından ise farklılık yoktur. Ancak son dönemlerde UKVI IELTS puanı istenmeye başlanmıştır.
IELTS, her ay 4 defa yapılan bir sınavdır. Sonuçlar ise ortalama 2 hafta içinde açıklanarak posta ile bildirilmektedir.
Sınav toplam 4 bölümden oluşur.
Sınav puanı 2 yıl geçerlidir.
IELTS, son derece önemli bir sınavdır. Bu sınavdan en iyi sonucu alabilmek için sizlerle paylaştığımız ve PDF formatında olan deneme sınavlarını sınavdan önce çözebilirsiniz.
Deneme sınavlarının çıktılarını alarak çözmek, gerçek sınav heyecanını yaşamak adına önemlidir. Böylesine bir sınava iyi hazırlanmak ve deneme sınavlarından yüksek verim elde etmek istiyorsanız, Buradanbastir.com tarafından sunulan kaliteli ve ekonomik çıktı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.