Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

Kâğıttan Okumak Öğrenme ve Başarı Oranını Artırıyor

Kâğıttan Okumanın Avantajları

Kâğıttan Okumak Öğrenme ve Başarı Oranını Artırıyor

Dijital çağda online olarak ulaşabileceğimiz sayısız kaynak bulunuyor. İnternetten bu kaynaklara çok kısa bir sürede ulaşıp ihtiyaç duyulan bilgiyi edinebiliyorsunuz.

Ancak bilgiler dijital ekranlardan öğrenmeye çalıştığınızda akılda kalması zor olabiliyor. Online ortamda bir şeyler okurken dikkat dağıtabilecek ve sizi rahatsız edebilecek pek çok etken bulunuyor.

Özellikle de ders çalışırken ya da kitap okurken dijital ekranlar pek de sağlıklı bir tercih olmayabilir. Bunun için basılı materyallerden okumak pek çok açıdan daha faydalı. Bu yazımızda kâğıttan okumanın öğrenme ve başarı oranını arttırdığına dair pek çok detaya değineceğiz.

Dijital ekrandan okumanın zararlarını, basılı materyalleri okumanın öğrenme üzerine etkilerini ve daha fazlasını merak ediyorsanız detaylar yazımızda.

 

Dijital Ekrandan Okumanın Zararları

Dijital bir ekrandan yazı okumak ne kadar kolay ve zahmetsiz görünse de belli başlı zararları bulunuyor. Bunlar sırasıyla:

  • Uzun süre ekrana bakıldığında baş ağrısı ve gözlerde yanma/tahriş gibi sorunlara yol açabilir.
  • Dijital ekrandan okunulan yazılar dikkat dağınıklığına ve bilgileri eksik algılamaya neden olur.
  • Sürekli olarak cep telefonu gibi ekran boyutu küçük cihazlardan yazı okumak göz tembelliğine neden olabilir.
  • Ekrana kâğıda olduğu kadar metin sığmaz. Bu nedenle sayfaları daha sık çevirmek gerekir. Bu da bir süre sonra odağın dağılmasına neden olabilir.
  • Dijital ekranlardan yayılan HEV ışığı uzun süreli bakma durumunda kişinin yaptığı işten verim alamamasına ve rahatsız olmasına neden olabilir.

Bu da İlginizi çekebilir:İstanbul’da Ucuz Fotokopi Çekimi – Üstelik Evinizden Çıkmadan!

 

Kâğıttan Okumanın Avantajları

2018 yılında 171.000’den fazla kişiyle yapılan bir araştırmada insanların ekran karşısında okuduğu yazıları basılı olarak okuduklarından daha az anladıkları ortaya çıkmış. Hatta birçoğu okuma sürecinin verimsiz olduğunun farkına bile varamamış. Ancak kâğıt üzerinden okuduklarında bilgileri daha çabuk ve kalıcı bir şekilde anlayabildiklerini fark etmişler.

Günümüzde pek çok materyal dijital olarak kullanılıyor. Eskiden kalın ders kitaplarını elinizde taşırken, artık tüm bilgiler akıllı telefonlarınızın veya tabletlerinizin içerisinde bulunuyor. Bilgiler artık daha az yer kaplıyor ve her yere rahatça taşınabiliyor. Ancak bilginin bu şekilde öğrenilmesi, ezberlenebilmesi ve bilgilere odaklanılması bir o kadar yorucu ve zor olabiliyor.

İşte bu ve çeşitli nedenlerden dolayı baskı materyallerinden daha okunan bilgiler çok daha kalıcı ve verimli bir öğrenme sağlıyor. Kâğıt üzerinden okumanın faydalarını aşağıdaki başlıklardan ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

Kâğıttan Okunan Bilgiler %70 Daha İyi Hatırlanıyor

Kâğıt üzerinden okunan metinleri anlamak dijital ekrandan öğrenmekten çok daha kolaydır. Bunun nedeni ise üstbilişsel sürecinizin bilgiyi öğrenme sırasında yaşadığı zorluklar olarak gösterilebilir.

Dijital ekrandan okunan bilgiler yetersiz bir bilişsel çaba göstermenize neden olabilir. Dijital araçlar bilgiyi daha yüzeysel işlediğinden okuma ve öğrenme süreci verimsiz olabilir. İnsanlar bu yüzden basılı materyalleri okuduklarında öğrendikleri bilgileri %70 oranında daha iyi hatırlıyorlar.

Basılı Materyallerdeki Bilgiler Daha Kolay Akılda Kalıyor

 Dijital ekrana rahatça not alamayabilirsiniz. Ancak kağıttaki bilgileri okuyabilir, üzerine not alabilir, önemli yerlerin altını çizip renklendirebilirsiniz.

Görsel belleğinizi kullanarak kolayca ezber yapabilirsiniz. Ayrıca yazarak not almak, dijital olarak not almaktan daha verimli olduğundan bu sınavlardaki başarılarınızı da arttırabilir.

Kâğıttan Okumak Zihni Yormaz

Dijital ekrandan okumak göz ve baş ağrısına sebep olurken aynı zamanda zihni meşgul ederek odaklanamamanıza neden olabilir. Kâğıt üzerinden çalışmak ise zihninizin bilgileri daha rahat bir şekilde algılamanıza yardımcı olur. Böylece öğrenmeye açık bir şekilde daha uzun süre ders çalışabilirsiniz.

Bu da İlginizi Çekebilir: 1000 Sayfa Fotokopi Ne Kadar? (Çıktı Maliyetini Düşürme Yolları)

Kâğıttan Okumak Odaklanmanıza Yardımcı Olur

Kelimeleri nesneler gibi gören beynimiz kâğıt üzerinde olan kelimeleri daha somut algıladığından daha rahat odaklanmanızı sağlar. Fakat kelimeler herhangi bir elektronik cihazın ekranından okunurken, dikkat dağıtıcı çeşitli etkenlerden dolayı odaklanma sorunu yaşamanıza neden olur.

Psikolojik olarak bazı insanlar ders çalışırken somut bir materyalden çalışmayı tercih eder. Bunun sebebi materyalin öneminin daha çok farkında olmalarıdır. Bu farkındalık sonucunda daha odaklı ve verimli bir öğrenme gerçekleşir.

Yine psikolojik araştırmalara dayanarak bakıldığında bir şeye dokunmak, sahiplenme duygusunu pekiştiriyor. Bu da kişinin tam olarak odaklanmasına yardımcı oluyor.

Örneğin; telefonunuzdan ders PDF’inizi açtığınızda üstten gelen bildirimler dikkatinizi dağıtabilir. Hatta bu bildirimler dikkatinizi farklı bir yöne çektiğinde ders çalışmayı bırakıp daha farklı şeylerle uğraşabilirsiniz. Tablette ve bilgisayarda da ekran parlaklığı, yazının boyutu, bir süre sonra yanmaya başlayan gözleriniz tam ders çalışmaya odaklanmışken sizi bundan alıkoyabilir.

Kâğıttan Okumak Zamanı Verimli Kullanmanızı Sağlar

Ekrandaki bilgileri kâğıda geçirmeye çalışmak da sizin için zaman kaybı ve yine dikkat dağınıklığına sebebiyet verebilir.

Fiziksel bir şey okurken basılı sayfaları okumak bilgiyi daha kolay hatırlamanıza yardımcı olur. Baskı, dijitalden çok daha dikkat çekicidir. Ayrıca okuduklarınız aklınızda kaldığında yaptığınız işten keyif almaya başlarsınız.

Bu da İlginizi Çekebilir: Online Baskı- Fotokopi merkezlerinden veya evden daha ucuza nasıl baskı yapılır?

 

Çıktılarınızı Yüksek Kalitede Alabilirsiniz

Kâğıt üzerinde olduğu gibi dijital ekranda da resimler, kelimeler, sayılar, çeşitli grafikler aynı olabilir. Ancak aynı etkiye sahip oldukları söylenemez. İşte kâğıttan okumanın psikolojik olarak çok daha etkili bir öğrenme sağladığını buradan anlayabiliriz.

Dolayısıyla kâğıttan çalışmak sizin öğrenme ve başarı oranınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır. Türkiye’nin dört bir yanına online baskı hizmeti sunan Buradanbastirsitesi, yüksek kalitede uygun fiyatlı çıktı almanızı sağlıyor. Anasayfasından kolayca sipariş oluşturabilir ve kısa sürede çıktılarınızı teslim alabilirsiniz.

 

Yararlanılan Kaynaklar:

  • https://printt.com/blog/the-psychology-of-reading-print
  • https://aklinizikesfedin.com/kagit-ustunden-okumanin-faydalari/
  • https://www.kayseritempo.org/telefonda-kitap-ve-yazi-okumak-gozlere-zararli-mi-27437.html 
  • https://www.tzv.org.tr/#/haber/6844

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler