Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Ders Notları
Öğretim teknolojileri ile ilgili kavramlar; Bu teknolojinin öğretim sürecindeki yeri ve kullanımı, farklı öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim ortamının teknoloji ihtiyaçlarının belirlenmesi, uygun teknoloji planlamalarını gerçekleştirilmesi ve benzerleri şeklindedir. Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı, bu süreçlerin daha etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Bu derste başarılı olabilmek ve konuların kalıcı şekilde öğrenilmesi için ekstra ders notlarının kullanılması yararlı olacaktır.
Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı ders notlarının PDF versiyonlarını sizler için hazırladık. Özet ve şablonların bulunduğu notlar yazımızda. Bu notların daha net anlaşılabilmesi için önce bazı başlık ve terimleri incelemekle işe başlayalım.
Öğretim teknolojisinin en kısa tanımı; bilimsel bilgilerin öğretme ve öğrenme problemlerinin çözümü için kullanılması şeklindedir. Bir başka tanıma göre ise; belirlenen hedefler doğrultusunda, etkili bir öğretim için iletişim ve öğrenme alanlarındaki araştırmaların ve insan kaynakları ile diğer kaynakların birlikte kullanılmasıyla bütün öğretme ve öğrenme sürecinin sistematik olarak tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi şeklindedir.
Günümüzde öğretim teknolojisi ve materyallerin önemi, geçmişe kıyasla çok daha fazladır. Zira geçmişte öğrenciler açısından bilginin temel ve tek kaynağı öğretmen iken, günümüzde yaşanan değişimlerle birlikte bu durum değişmiştir. Öğrenciler, dış dünyada gördükleri ve karşılaştıkları zengin uyarıcıların benzerlerini öğrenme ortamında, yani sınıfta da görmek ister.
Öğrenme sürecinde öğrenciler, olabildiğince fazla duyu organını etkin olarak kullanmayı arzular. Yaparak ve yaşayarak öğrenme olarak isimlendirilen bu yöntem için öğretim teknolojileriyle materyaller son derece önemlidir.
Bu alandaki teknoloji ve materyaller, uzun zamandır vardır. Ancak son yıllarda hızlı bir gelişim göstermiştir. Çözümü çok zor olduğu düşünülen eğitim problemlerinin önemli bir kısmı öğretim teknolojileri ve materyalleri ile etkili olarak çözülebilmektedir. Dolayısıyla bu alanın eğitim ve öğretim süreçlerindeki önemi, tahmin edilenden çok daha fazladır.
Etkili öğrenme için sınıftaki öğretmen-öğrenci, öğrenci-öğrenci ve ortam-öğrenci etkileşimlerinin üst seviyede olması gerektiği, artık bilinen bir gerçektir. Bu yüksek etkileşim ise öğretim teknolojileri ve materyaller ile etkili olarak sağlanabilir.
İlginizi Çekebilir: Sınıf Yönetimi Ders Notları PDF İndir | Başarınızı Artıracak Notlar!
Öğretim materyallerinin kendi içerisinde farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlara ilişkin genel detaylar şu şekildedir:
Soyut, somut ve hem soyut hem de somut materyallerdir.
İşitsel, görsel ve hem işitsel hem de görsel teknoloji destekli araçlardır.
Hazır olarak satın alınacaklar, öğretmen tarafından tasarlanarak geliştirilecekler ve öğrenciye yaptırılacak olan basit materyallerdir.
Öğretim materyallerinin istenen sonuçları verebilmesi için doğru seçimin yapılması önemlidir. Bu noktada seçimi etkileyecek olan unsurlar genel itibariyle şu şekildedir:
Öğretim sürecinde kullanılacak materyallerin, öğrencilerin öğretim hedeflerine daha kolay ve daha etkili bir şekilde ulaşmasını sağlaması gerekir.
Eğitim ortamı, zaman, bütçe, araç- gereç kullanımına dair bilgi yetersizliği ve kalabalık öğrenme ortamları gibi kısıtlamalar, öğretim süreçlerine etki etmektedir.
Öğrencilerin yaş, sosyoekonomik durum ve sağlık gibi genel özellikleri; beceri, öğrenme hızı ve tutum türünden giriş davranışları ve öğrenme stilleri farklılık gösterir. Bundan dolayı kullanılan araç ve gereçlerin de bu özelliklere uygun olacak şekilde çeşitlenmesi gerekir.
Öğretmen tarafından öğretme sürecinde farklı öğretim yöntemlerinden yararlanılmalıdır. Bu süreçte konu, hedefler ve öğrenciler farklılaştığı için yöntemlerin de çeşitlenmesi ve farklılaşması gerekir. Bu yüzden öğretimde kullanılan yöntemlerle beraber materyallerin de farklılık göstermesi önemlidir.
Öğretim araçlarının etkili olarak kullanılması, öğrencilerin güdülenmesini destekler. Öğrenme sürecinde aktif olarak kullanılan duyu sayısının artmasıyla birlikte öğrenme düzeyi ve kalıcılığı artmaktadır. Araç ve gereçlerin sahip olması gereken özellikler şunlardır:
Tutum, öğretme stilleri, bilgi seviyesi ve öğretme-öğrenme sürecini planlama gibi öğretmen özellikleri, öğretme etkinliğinin düzeyini etkilemektedir.
Büyüklük, ışık ve ses gibi değişkenler açısından öğretim ortamları farklı özelliklere sahip olabilmektedir.
Tasarım ilkeleri şunlardır:
İlginizi Çekebilir: Temel Hukuk Özet Ders Notları PDF İndir
Materyallerden istenen sonuçların alınabilmesi için hazırlama sürecinde dikkate alınması gereken bazı ilkeler vardır. Bu ilkelere ve söz konusu ilkelere ilişkin detaylar şu şekildedir:
Kullanılacak materyallerin öğretim hedeflerine uygun olması gerekir.
Görsel öğelere yeni öğelerin dahil edilmesidir.
Birbirine benzer ve yakın olan olay ve nesnelerin hatırlanması daha kolaydır.
Özellikleri daha önceden bilinen objelerin algılanmasında birçok özelliğin hatırlanmasıdır.
Belirginle belirgin olmayan, basitle karışık olan ve bilinenle yeni olan arasında bir denge bulunmasıdır.
Materyallerin öğrenci özellikleri ve farklılıklarına uygun olması gerekir.
İlke, kural, genelleme ve kavramların çok sayıda örnekle sunulması gerekmektedir.
Görsel, şema, resim ve şekillerin herkesin aynı şekilde anlayacağı şekilde hazırlanması gerekir.
Dikkat çekmeyi kolaylaştırıcı unsurların materyale yerleştirilmesi gerekir. Bu unsurlardan bazıları şunlardır:
o Farklı bir şeklin içerisinde gösterme
o Farklı renkler kullanma
o Önemli hususun yanına özel bir sembol ekleme
o Altı harfi geçmeyecek şekilde büyük harflerle dikkat çekme
Bazı durumlarda nesnenin veya olayın tamamı yerine, sadece bir bölümünü vermek daha etkilidir.
Kullanılacak materyalin anlamlı ve içeriğe uygun olmasıyla öğrenme süreci kolaylaşır.
İçeriğin bilinenden bilinmeyen, somuttan soyuta ve basitten karmaşığa doğru düzenlenmesi gerekir.
Hedefe uygun olacak şekilde figüre anlam katacak fonların kullanılması gerekir.
Şekillerin açık ve yarım bırakılmaması ve belirli olması gerekir.
Nesneler yakın olduklarında gerçek boyutlarında görülürken, uzak olduklarında ise renkleri soluyor ve boyutları küçülüyor gibi görünür. Bu durum, derinlik kavramı ile açıklanır. Materyallerin hazırlanmasında derinliğe önem verilmesi gerekir.
Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersi, bu alanda yaşanan tarihsel gelişimi ve bu alanın kuramsal temellerini öğretmen adaylarına aktarmayı hedefler. Bunun yanında öğretmen adaylarının uygun materyal seçimi yapabilmesi ve sıfırdan materyalleri tasarlaması yönünde beceri kazanması da yine bu dersin önemli hedefleri arasında yer almaktadır. Böylesine bir derste başarılı olabilmek için doğru ders notlarını kullanmak büyük bir öneme sahiptir.
Bu noktada ihtiyacınız olan ders notlarının tüm detaylarının bulunduğunu öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı ders notları PDF dosyasına aşağıdaki linkten kolayca ulaşabilirsiniz.
>>> Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Ders Notlarını İndirmek İçin Tıklayın <<<
PDF olarak indirdiğiniz ders notlarının tercihinize göre buradanbastir.com ile çıktılarını alabilir, kağıt üzerinden daha etkili çalışabilirsiniz. Üstelik kapınıza kadar teslim edilir.
Yararlanılan Kaynaklar: