Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

Sınıf Yönetimi Ders Notları PDF İndir | Başarınızı Artıracak Notlar!

Sınıf Yönetimi Ders Notları

Sınıf Yönetimi Ders Notları PDF İndir | Başarınızı Artıracak Notlar!

Sınıf yönetimi; sınıfın adeta bir orkestra gibi kusursuz bir şekilde yönetilmesi ve bu ortamda eğitim ve öğretimin sağlıklı işlemesi için gerekli şartların her anlamda sağlanmasıdır. Bilindiği gibi öğrenme, büyük çoğunlukla sınıf ortamında gerçekleşir. Buradaki süreçlerin sorunsuz olarak devam etmesi için öğrenmeye dair düzenin, ortamın ve kuralların etkin bir şekilde sağlanması ve uygulanması gerekir.

Sınıf yönetimini tek başına düşünmek yanlış olacaktır. Öğretim yöntemi, eğitim programı ve planı, teknoloji, zaman ve mekan, eğitim etkinliği, öğretici ve öğrenci arasındaki etkileşimle birlikte sınıf yönetiminin bir bütün olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Sınıf yönetimi ders notları PDF dosyası, bu süreçte en önemli yardımcılarınızdan biri olacaktır.

Sınıf yönetimi ders notlarının yeterli ve anlaşılır bir özetini sizler için hazırladık. PDF dosyasını indirmek için bu yazımıza bir göz atın.

 

Sınıf Yönetimi Nedir?

Sınıf yönetimi; sınıf içerisinde, eğitim ve öğretim sürecinin etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve bunun sonucunda istenen davranış değişikliklerinin oluşturulması için öğretmen tarafından gerekli ortamın ve şartların hazır edilmesi ve bunun devam ettirilmesidir.

Öğretme, hedef kişilerde istenen davranış değişikliği sağlamadır. Bu değişiklikler yeni davranışlar kazandırma ve uygun olmayanları değiştirme şeklinde olabilir. Sınıf yönetimi; öğretmenin etkili olarak sağlanması, sınıf içerisindeki iletişimin geliştirilmesi, gelişmiş bir psikososyal ortam oluşturulması, zamanın etkili kullanılması, sınıftaki ilişkilerin olumlu olarak değişmesi gibi pozitif etkilere sahiptir.

Bu da İlginizi Çekebilir: En İyi 12 PDF Sayfa Düzenleme Programı (Ücretsiz & Online)

 

İyi Bir Sınıf Yönetimi İçin 5 Önemli İpucu

İyi bir sınıf yönetimi, eğitim ve öğretim sürecinin başarısı için büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken bazı hususlar, sürecin daha kolay yürütülmesini sağlayacaktır. İyi bir sınıf yönetimi için 5 önemli ipucunu sizler için derledik.

1. Öğrencilerin Öğrenme Stillerini Dikkate Alma

Her öğrencinin kendine özgü öğrenme stili vardır. İşitsel, dokunsal ve görsel öğrenme stilleri, her öğrencide farklı seviyede olacaktır. Öğretmenler, bunu dikkate alarak ders işlediklerinde öğrencilerin dikkatlerini daha kolay bir şekilde çekebilirler.

Öğretmenlerin, öğrencilerin hazırbulunmuşluk seviyesini bilmesi veya önceden tespit etmesi gerekir. Ayrıca ders işleme süreçlerinde teknolojiden yararlanarak, ders içeriklerine Web 2.0 araçları eklenebilir.

2. Pozitif İletişim Kurma

Öğretmen ile öğrenci arasındaki sözlü ve sözsüz iletişim, bu süreçte büyük bir öneme sahiptir. Kurulacak pozitif iletişim, aynı zamanda bir motivasyon kaynağı olacak ve öğrencilerin bu süreçte güdülenmelerini destekleyecektir. Eğer pozitif iletişim değil de, iletişim zayıflığının bulunduğu bir ortam varsa istenmeyen davranışlar görülebileceği gibi bu süreçte motivasyon düşüklüğü de yaşanabilir.

3. Eğitim Ortamlarını Öğrencilere Göre Hazırlama

Eğitim ortamları, öğrenciyi merkeze alacak şekilde düzenlenmelidir. Böylece öğretim süreci desteklenir ve aktif öğrenme süreci daha etkili gerçekleşir.

4. Sevgiyi Kullanma

Öğretmen ile öğrenci arasındaki ilişkinin akademik başarı üzerinde oldukça etkili olduğu bilinen bir durumdur. Sınıf içerisinde öğrencileri ile göz teması kuran, onlara sevgi ve şefkatle yaklaşan öğretmenlere karşı öğrenciler kayıtsız kalmaz. Bu bağlamda öğrenmeye motive olma gibi olumlu etkiler ortaya çıkar. Sevgi, sınıf yönetiminde adeta bir sihirli değnek gibi etki yapar ve bu süreci ciddi anlamda kolaylaştırır.

5. Rol Model Olma

Öğretmenler, öğrenciler için rol modeldir. Davranışları, öğrenciler tarafından takip edilir ve bir noktadan tekrar edilebilir. Dolayısıyla öğretmenlerin çalışkanlığı, düzenli olması, iletişim tarzı ve hareketleri öğrencileri etkiler. Bunlar ne kadar kaliteli ve doğru olursa bu süreç o kadar kolay olacaktır.

Bu da İlginizi Çekebilir: KPSS Eğitim Bilimleri Çıkmış Sorular PDF İndir | (2006 – 2021)

 

Sınıf Yönetiminde Öğrencilere Özgüven Kazandırma

Verimli bir sınıf ortamının oluşturulması, etkili bir sınıf yönetimiyle direkt olarak ilgilidir. Doğru bir eğitim ortamında öğrenciler genellikle kendiliğinden güdülenir ve başarıları yüksek olur. Bu süreçte öğretmenlerin sınıfı adeta mini bir toplum olarak görmesi gerekir. Sınıf içerisindeki kontrolün kolaylaşması ve düzenin etkili olarak sağlanması için sınıf düzenlenmesi yapılmalıdır.

Sınıf içindeki tüm unsurlar, en küçük ayrıntılar dahi öğrenme sürecini etkilemektedir. Bu yüzden yapılacak düzenlemenin kesinlikle ezber bilgiler ile değil, öğrencilerin ve öğretme süreçlerinin özellikleri dikkate alınarak yapılması gerekir. Bu süreçte teknoloji de dikkate alınmalıdır. Genel olarak düzenleme sırasında aşağıdaki hususlara dikkat edildiğinde hem öğrencilere özgüven kazandırılmış olur hem de keyifli bir öğrenme ortamı oluşturulur:

  • Önleyici yaklaşımı benimseyerek, olumsuz olayların oluşmasına neden olabilecek unsurları engelleyin. Böylece henüz bir olumsuzluk yaşanmadan bunlar engellenir ve ortaya çıkacak olan bütün olumsuzlukların önüne geçilmiş olunur. Ayrıca istenmeyen davranışları direkt engellemek yerine onların nedenlerini ortadan kaldırmak gerekir. Nihayetinde sınıf içerisindeki istenmeyen davranışların sebeplerinin yine sınıf içerisinde olduğu dikkatlerden kaçmamalıdır.
  • Öğrencilerinize yapacağınız küçük sürprizlerle onlarla olan bağınızı güçlendirebilirsiniz. Küçük hediyeler almak, sınıfın eğlenebileceği etkinlikler düzenlemek, hayranı oldukları bir kişiyi sınıfa davet etmek türünden etkinlikler yapılabilir.
  • Sen dili yerine ben dili kullanmaya özen göstermelisiniz. Böylece suçlayıcı ve yargılayıcı bir dil kullanımından kaçınılmış olunur. Örneğin; ödevlerini yapmayan bir öğrenciye ödevlerini yapmıyorsun demek yerine ödevlerini dikkate almaman beni çok üzüyor demek, sınıf yönetimi açısından çok daha olumlu olacaktır.
  • Öğrenciler, mutlu ve kendilerini güvende hissettikleri ortamlarda kendilerini çok daha iyi bir şekilde ifade ederler. Dolayısıyla sınıfın, öğrencilerin kendilerini güvende ve mutlu hissedecekleri şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu noktada ilişkilerin de düzenlenmesinin önemli olduğu unutulmamalıdır.
  • Davranış ve tutumlarınızda her zaman tutarlı olun. Bu durum, öğrencilerin size güvenmesini sağlar. Güveni kazanılan öğrencilerin olduğu bir ortamın yönetimi çok daha kolay ve etkili olacaktır.
  • Problem çözme becerisi kazanan öğrencilerin ileriki yaşlarında daha başarılı oldukları bilinen bir durumdur. Değişen ve gelişen yaşam şartlarında öğrencilerin bu beceriyi kazanacakları en uygun ortamın sınıf olduğu tartışmasız bir gerçektir. Öğrenciler, sınıftayken problemlerin farklı çözümleri olduğunu fark eder. Problemlerin çözümüne öğrencileri de dahil etmek, öğretmen ile öğrenci arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından çok önemlidir.
  • Hedeflenen bir sınıf ortamının oluşturulması için bazı kurallara ihtiyaç vardır. İlgili kuralların oluşturulması sürecine öğrencilerin de dahil edilmesi gerekir. Öğrenciler, kendilerinin belirlemiş olduğu kurallara uymaya daha fazla eğimlidir.

Bu da İlginizi Çekebilir: Telefonda PDF Nasıl Yapılır? (IOS & Android – Videolu Anlatım)

 

Sınıf Yönetimi Ders Notları PDF

Sınıf yönetiminde başarılı olabilmek için birçok unsurun aynı anda dikkate alınması gerekir. İlk bakışta bunun çok zor olduğu düşünülebilir. Ancak zaman içerisinde bunların yerine oturması, etkili bir öğretim ortamının oluşması bakımından çok önemlidir.

Sınıf yönetimi, yanlış bir strateji uygulandığında oldukça zor bir süreç olabilir. Ancak doğru yöntem ve stratejilerle hem kolay hem de çok zevkli bir süreç olacaktır. Bu noktada ihtiyacınız olan detayların bulunduğunu sınıf yönetimi ders notları PDF dosyasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

Sınıf Yönetimi Ders Notları PDF İndir

 

PDF olarak indirdiğiniz ders notlarının buradanbastir.com ile çıktılarını alabilir, kağıt üzerinden daha etkili olarak çalışabilirsiniz. Üstelik kapınıza kadar teslim.

 

 

Yararlanılan Kaynaklar:

  • https://www.instagram.com/sinifciyolculugu/
  • https://avesis.yildiz.edu.tr/
  • https://abdulkadirozbek.com.tr/etkili-sinif-yonetimi-icin-7-temel-yontem/

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler