Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

TYT Matematik Çıkmış Sorular PDF İndir (2018 – 2021 Tüm Yıllar)

TYT Matematik Çıkmış Sorular ve Cevap Anahtarları

TYT Matematik Çıkmış Sorular PDF İndir (2018 – 2021 Tüm Yıllar)

Üniversite sınavının ilk adımı olan TYT’deki en belirleyici ders, hiç şüphesiz matematiktir. Sayısal, eşit ağırlık ve sözel bölümündeki adayların rakiplerinin önüne geçmesi için olabildiğince fazla matematik sorusu çözmesi gerekir. Öyle ki, tek bir fazla matematik neti ile bir anda binlerce kişinin önüne geçilebilir.

Matematik denildiği zaman akla direkt sayısal bölümü gelir. Ancak bu ders, sınavda seçiciliği en yüksek olan derstir ve puana olan katkısı çok yüksektir. Tek bir net, 4 puan fazla almanız anlamına gelir. Alacağınız ekstradan 4 puan ile çok daha iyi bir üniversiteye veya bölüme girebilirsiniz. İşte bu yüzden, sadece sayısal bölümde olanlar için değil, sınava giren herkes için büyük bir öneme sahiptir. Matematik dersine çok ayrı bir önem vermeniz ve bu derse planlı bir şekilde hazırlanmanız gerekir. Peki, böylesine önemli bir derse nasıl çalışılır? Matematik çalışırken nelere dikkat edilmelidir? TYT matematik çıkmış sorular neden önemlidir? Bu soruların cevaplarını ve konuya ilişkin diğer detayları sizler için derledik.(1)

Hayalinizdeki üniversiteye gidebilmek için TYT matematik çıkmış sorular size başarı kapılarını çok hızlı açacak. Tüm PDF soru ve cevap anahtarları yazımızda!

 

TYT Matematik Çıkmış Sorular ve Cevap Anahtarları

TYT matematik çıkmış sorular, sınavı daha doğru şekilde tanımanız için kullanabileceğiniz bir araçtır. Geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözerek, soru tiplerini anlayacak, soru kalıplarını görecek ve hangi konulardan nasıl sorular gelebildiğine bizzat tanık olacaksınız. Bu hususlar ise sınava çok daha etkili bir şekilde çalışmanıza yardım edecektir.

Elbette ki, her sene aynı sorular gelmeyecek. Ancak geçmiş yıllardaki soruları incelediğinizde, genel bir mantık benzerliği olduğunu göreceksiniz. İşte bu husus, sınava etkili olarak hazırlanmanızı sağlayacaktır. Çıkmış soruları çözerek hangi konularda eksikleriniz olduğu fark edecek ve bunları giderme imkânı yakalayacaksınız.

Not: Şuanda uygulanmakta olan TYT, ilk olarak 2018 yılında getirildi. Daha önceki yıllarda YGS uygulanıyordu.

TYT Matematik Çıkmış Sorular (2018 - 2021)

2021 TYT Matematik Soruları
2020 TYT Matematik Soruları
2019 TYT Matematik Soruları
2018 TYT Matematik Soruları

Kaynak: ogrencigundemi.com

 

TYT Matematik Bölümünde Kaç Soru Sorulacak?

TYT, toplamda 120 sorudan oluşan bir testtir. Bu testteki soruların 40 tanesi matematik dersinden gelir. Dolayısıyla sınavın %33’ünün matematik sorularından oluştuğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 120 soru için adaylara toplam 135 dakika verilecektir.(2)

Matematik sorularının yaklaşık 10 tanesi geometriden gelmektedir. (Geometri ile ilgili detaylar farklı bir makalede detaylı olarak incelenecektir.) Geometri, sınavda ayrı bir ders olarak yer almamakta ve matematik testi içerisinde bulunmaktadır fakat bu dersin konularına ayrı olarak çalışılmalıdır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: TYT Türkçe Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

 

TYT Matematik Konular ve Soru Dağılımı

Matematik dersine etkili ve verimli olarak çalışabilmek için dersin konularının bilinmesi gerekir. Ayrıca hangi konudan kaç soru geldiği, yani soru dağılımı da bilinmelidir. Böylece sınava yönelik hazırlık süreci çok daha etkili ve verimli bir şekilde planlanabilir. Hangi konulardan fazla soru geliyorsa, onlara daha fazla ağırlık verilebilir.

Konulara bağlı soru dağılımı, her yıl farklılık gösterir. Ancak genel olarak beklentilerin çok dışına çıkmaz. Dolayısıyla geçmiş yıllara ait olan soru dağılımının mutlaka incelenmesi gerekir. Aşağıda yer alan tablolar üzerinden konu dağılımını detaylı olarak görebilirsiniz.

TYT Matematik Konuları 

Temel Kavramlar 
Sayı Basamakları 
Bölme ve Bölünebilme 
EBOB – EKOK 
Rasyonel Sayılar 
Basit Eşitsizlikler 
Mutlak Değer 
Üslü Sayılar 
Köklü Sayılar 
Çarpanlara Ayırma 
Oran Orantı 
Denklem Çözme 
Problemler 
     Sayı Problemleri 
     Kesir Problemleri 
     Yaş Problemleri 
     Hareket Hız Problemleri 
     İşçi Emek Problemleri 
     Yüzde Problemleri 
     Kar Zarar Problemleri 
     Karışım Problemleri 
     Grafik Problemleri 
     Rutin Olmayan Problemleri 
Kümeler – Kartezyen Çarpım 
Mantık 
Fonskiyonlar 
Polinomlar 
2.Dereceden Denklemler 
Permütasyon ve Kombinasyon 
Olasılık 
Veri – İstatistik 

 

TYT Matematik Soru Dağılımı 

2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 
Temel Kavramlar – – – 
Sayı Basamakları – 
Bölünebilme Kuralları – – – – – 
OBEB-OKEK – – – – – – – 
Rasyonel Sayılar – – 
Basit Eşitsizlikler – – – 
Mutlak Değer 
Üslü Sayılar – 2 
Köklü Sayılar – 
Çarpanlara Ayırma – – – – – 
Oran-Orantı – –  – 
Denklem Çözme – – – 
Problemler 11 13 12 11 11 13 10 10 10 
Kümeler – Kartezyen Çarpım 1 – – 
Mantık – – –  – 
Fonksiyonlar 
Polinomlar – – – – – – – – – 
Permütasyon-Kombinasyon – – – 
Olasılık 
Veri – İstatistik – – – – 
SORU SAYISI 30 30 30 29 32 33 32 32 32 32 33 

 Kaynak: unirehberi.com

 

Not: Bu tablo sadece matematik sorularının dağılımından oluşmaktadır. Geometri ile ilgili detayları farklı bir içerikte detaylı ele alacağız. 

 Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: TYT Tarih Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

 

TYT Matematik Sınavına Nasıl Çalışılır?

YKS, TYT ve AYT olmak üzere iki farklı bölümden oluşur. TYT, sınavın ilk aşamasıdır ve bütün adayların bu sınava girmesi gerekir. Dolayısıyla da adayların tamamı TYT matematikten sorumludur ve adaylar açısından bu derse nasıl çalışılacağı büyük bir öneme sahiptir.

Doğru çalışma yöntemi ile çalışmalarınızı daha verimli hale getirecek ve sınavda daha yüksek netler yapacaksınız. Böylece rakiplerinizin önüne geçerek, hayallerinize bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.(3)

TYT matematik, rasgele çalışılacak bir ders değildir. Eğer doğru yöntem ve teknikleri kullanmaz ve plansız şekilde çalışırsanız, ortaya çıkacak olan sonuç sizin için bir hayal kırıklığı olabilir. Böylesine bir olumsuzluk yaşamamanız için matematik dersine özel ders çalışma metotlarını sizler için derledik.

· Planlı Çalışın 

Öncelikle matematiği sadece çok zeki öğrencilerin yapabildiği algısının yanlış olduğunu kabul ederek sürece başlamalısınız. Matematikten sadece zekiler değil, sadece doğru yöntemle çalışanlar başarılı olabilir. Bu süreçte sabırlı olanlar, asla pes etmeyenler ve bir planı olanlar rakiplerinin önüne geçmeyi başarır.

Plan yaparken kesinlikle günlük olarak hareket etmemelisiniz. Örneğin; her ayın ilk gününde aylık olarak plan hazırlayabilir ve ay boyunca oluşturduğunuz hedeflere ulaşmak için çalışabilirsiniz. Aylık planınıza ek olarak haftalık bir planda oluşturabilirsiniz.

Planlama aşamasında hangi konularda iyi, hangi konularda yetersiz olduğunuzu bilerek hareket etmeniz gerekir. İyi olduğunuz konuları plan dışında bırakmak ve bunlara hiç çalışmamak, bildiğiniz konuları unutmanıza ve bunlarda körelmenize neden olabilir. Dolayısıyla iyi bildiğiniz konuları dahi çalışma planınıza eklemeli ve soru çözümü ile ilgili konuya ilişkin bilgilerin taze kalmasını sağlamalısınız.

Günün en verimli zaman dilimleri, sabah saatleridir. Sabahın ilk saatlerine zorlandığınız konuları koyabilir ve açık bir zihinle bunlara çalışabilirsiniz. Bildiğiniz konuları ise diğer zaman dilimlerine uygun bir şekilde yerleştirebilirsiniz.

· Zaman Yönetimini İyi Kullanın 

TYT, 120 sorudan oluşan 135 dakikalık bir sınavdır. Burada sadece bilginiz ve problem çözme beceriniz değil, aynı zamanda hızınız da ölçülür. Dolayısıyla zamanınızı iyi yönetemezseniz, sınava çok iyi hazırlanmış olsanız dahi, istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz.

Sınavda yapamadığınız sorularda zaman kaybetmemeniz gerekir. Bunu, daha sınava hazırlanırken alışkanlık haline getirmeli ve çalışmalarınızı da buna göre yapmalısınız. Konuya çalıştıktan sonra soru çözümü için zaman tutabilir ve soruları ne kadar sürede çözebildiğinize bakabilirsiniz. Böylece sınavda zamanı çok daha etkili bir şekilde yönetme imkânı yakalamış olursunuz.

· Çıkmış Sorular ve Deneme Testleri Çözün

TYT matematik denemelerinde 3-4 tane zor, 24-25 tane orta ve 11-12 tane de kolay soru vardır. Sınavda her soruya aynı puan verilir. Dolayısıyla önceliğinizi kolay, daha sonra ise orta sorulara vermelisiniz. Zor sorularda 10-15 saniyeden fazla zaman harcamamaya özen göstermeli ve diğer sorular bittiğinde bu sorulara geçmelisiniz. Aksi durumda sınavın heyecanı ile zor sorulara dalabilir ve ciddi anlamda zaman kaybedebilirsiniz.

Deneme testleri gibi çıkmış soruları da sınavdan önce çözmeniz gerekir. Konuların tamamını bitirdikten sonra bu soruları çözmeniz, genel durumunuzu tam olarak görmeniz adına yararlı olacaktır. TYT matematik çıkmış sorular sayesinde kendi durumunuzu gördüğünüz gibi eksik olduğunuz konuları da fark edeceksiniz. Ancak bunları çözerken ara vermemeye ve adeta sınavdaymışçasına soruları çözmeye çalışmanız daha yararlı olacaktır.

· İyi Olduğunuz Konuları Boşlamayın

Matematik, genel anlamda nankör bir derstir. İyi olduğunuz konuları çalışmayı bırakırsanız, onları unutabilir ve gelen soruları kaçırabilirsiniz. Kendiniz için belirlemiş olduğunuz net hedefine ulaştığınızda matematik çalışmayı bırakırsanız da benzer bir durum yaşarsınız.

Sene başında kendiniz için oluşturduğunuz ve sizi hedefinize götüren başarılı rutinleri asla bırakmayın. Başarıyı getiren ders çalışma alışkanlıklarının devam ettirilmesi, başarıya daha fazla yaklaşılması demektir.

· Konu Tekrarı Yapın 

Konu tekrarları, öğrendiğiniz ve hâkim olduğunuz konuların tam olarak pekişmesini sağlar. Bu tekrarları farklı kaynaklardan yaparak bilmediğiniz yöntemleri öğrenebilir ve böylece ilgili konuda kendinizi daha da geliştirmiş olursunuz.

Konu tekrarlarının ardından o konuyla ilgili test çözümünü ihmal etmeyin. Bol bol yapılacak soru çözümleri, konuda nerenin eksik kaldığını ve tam olarak anlamadığınız bölümlerin neler olduğunu anlamanıza neden olacaktır.

· Disiplini Elden Bırakmayın 

TYT matematik konularının sayısı fazladır ve bazı konular zorlayıcı olabilmektedir. Sınavda başarılı olabilmek ve hayallerinizdeki üniversiteye gidebilmek için bu konuların tamamına hâkim olmanız ve gelen soruları çözmeniz gerekir.

Bu süreçte zorlanabilir ve bazen çalışmalarınızın karşılığını hemen alamayabilirsiniz. Ancak disiplini hiçbir zaman elden bırakmamalı ve planlı bir şekilde çalışmaya devam etmelisiniz. Bu süreçte yılmadan çalışmaya devam ederseniz ulaşacağınız güzel sonuçlara siz bile şaşırabilirsiniz.

 Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: TYT Coğrafya Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

 

Dokümanları Çıktı Alarak Çalışmanın Önemi

Matematik, kâğıt ve kalem kullanmanın gerekli olduğu bir derstir. Online kaynaklardan konu anlatımları dinleyebilirsiniz, ancak bu tür kaynaklardan soru çözümü yapmak yerine çıktılar üzerinde bunu gerçekleştirmek daha doğru olacaktır. İşlem gerektiren ve zor soruları kâğıt üzerinde incelemeniz ve üzerine rahat bir şekilde karamalar yapmanız, verimliliğinizi belirgin olarak arttıracaktır.

TYT matematik çıkmış sorular veya elinizde bulunan diğer online kaynakların çıktısını kaliteli ve ekonomik bir şekilde alabilirsiniz. Buradanbastir.com adresinden oluşturacağınız siparişler, çok kısa bir süre içerisinde size teslim edilir. Böylece çıktılar üzerinde matematik çalışmanın avantajını yakalarsınız.

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler